Biskut Suji Kristal





BISKUT SUJI KRISTAL
Resipi : Chef Asma

Bahan A (diayak bersama)
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100gm badam kisar (dipanggang)
1/2 sudu teh perisa vanila
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)

Pewarna : Pink, hijau dan kuning
Hiasan : Gula Kaster

Cara-cara :

1. Satukan Bahan A dan Bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.

2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya.

3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada 10gm setiap doh.

4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit.

5. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.

~lr soflin~

Comments

Popular posts from this blog

Mi Basah Seafood Sabah

SUP JAGUNG ISI KETAM

Cara-cara Tanak Pulut