Selamat Datang Ke Blog Catatan LR Soflin... All is about journey of life | Hobbies | Photography | and ....

Saturday, September 23, 2017

SUP JAGUNG ISI KETAM



SUP JAGUNG ISI KETAM
Oleh : LR Kitchen

BAHAN-BAHAN:
1 tin jagung manis
1 liter air
2 biji telur
Isi ketam secukupnya - dicarik halus
1 biji kiub pati ayam maggi
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Garam & gula secukup rasa
CARA:
1) Didihkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam. Setelah kiub pati ayam larut, masukkan isi ketam dan jagung manis. Biarkan hingga mendidih.
2) Masukkan garam dan gula.
3) Pecahkan telur dalam mangkuk yang berlainan. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam sup sambil tangan terus mengacau sup. pastikan telur hancur dan tidak berketul-ketul. Nanti tekstur sup tak cantik.
4) Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Setelah mendidih, matikan api.
5) Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dalam keadaan masih panas.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...